5 največjih prednosti naravne kozmetike

Kozmetični izdelki iz naravnih, telesu neškodljivih sestavin so trenutno pravi hit tudi pri nas, saj romajo v košarice – tako fizične kot tiste virtualne – vse večjega števila Slovencev, ki pri negi telesa ne želijo uporabljati umetnih snovi. Ta dobrodošel trend je mogoče podkrepiti z mnogimi dejstvi, ki nedvoumno govorijo v prid uporabi naravnih šamponov, kremgelov ali deodorantov ter celo zobnih past. Preberite si, kako vse z njihovo uporabo lahko koristite sebi in okolju.

Naravna kozmetika je varna!

Naravna kozmetika je – kot pove že njeno ime – popolnoma naravna, s čimer predstavlja popoln odgovor na tveganja, ki jih prinašajo sintetične sestavine klasičnih proizvodov za nego kože. Vse od rojstva kemične industrije v petdesetih letih prejšnjega stoletja je na trg vstopilo več kot 100.000 različnih kemikalij, ki se uporabljajo tudi v proizvodnji kozmetičnih pripomočkov ali čistil. A večine od teh snovi še niso podrobneje raziskali, da bi ugotovili, kakšen vpliv imajo na telo, medtem ko za tiste, ki so jih znanstveniki že vzeli pod drobnogled, ne moremo reči nič dobrega.

Raziskave so denimo potrdile, da parabeni, ki se v kozmetiki uporabljajo kot konzervansi, že v zelo majhnih količinah lahko vplivajo na hormonalno ravnovesje pri ženskah in povečajo tveganje za nastop raka dojke. Pri ženskah, ki so dojile, so jih za nameček odkrili celo v mleku!

Prav tako pri izdelavi takšnih snovi pogosto nastanejo izjemno škodljivi stranski produkti, ki jih je nemogoče v celoti odstraniti, vsebujejo pa lahko tudi sledi topil in reagentov. Vse te sestavine so lahko izjemno nevarne tako za kožno tkivo.

Obenem kar 95% sestavin, ki se uporabljajo za izdelavo organskih kozmetičnih izdelkov s certifikatom izvira iz ekološke pridelave. Ta ne vključuje pesticidov, fungicidov ali pesticidov, ki škodijo tako okolju kot našemu telesu. Ti namreč preko povrhnjice prodrejo v telo in lahko vplivajo na delovanje endokrinega sistema, dolgoročno pa lahko vplivajo tudi na druge procese v organizmu.

Naravna kozmetika je učinkovita

Marsikdo misli, da kozmetični pripravki iz “domačih sestavin” že ne morejo učinkovito premagovati neprijetnih vonjav ali očistiti kože. Toda zakaj bi bili naravni izdelki neučinkoviti? Velik razlog za takšno mišljenje verjetno tiči v dejstvu, da so oglaševalci produkte s sintetičnimi učinkovinami pogosto predstavljali kot posebej učinkovite, skorajda čudežne!

A vse najpomembnejše snovi, ki vplivajo na stanje naše kože, od antioksidantov do proteinov ali encimov, izvirajo iz narave. Človeške in rastlinske celice namreč za preživetje potrebujejo enake snovi, zaradi česar je edino smiselno, da za nego telesa uporabljamo učinkovine, pridobljene na 100-odstotno naraven način.

Le za primer: antioksidanti na rastlinski osnovi učinkovito varujejo kožo pred staranjem, polisaharidi jo važijo, maščobne kisline pa hranijo. Takšne učinkovine se v primeru naravne kozmetike ne pridobivajo na umeten način, temveč na popolnoma naravni osnovi in s pomočjo najsodobnejših procesov.

Naravna kozmetika je primerna za vsak tip kože

Naravna kozmetika ne pozna delitve na različne tipe kože, saj je primerna za vsak ten ter tako za mastno kot suho kožo. Izdelki so dermatološko preizkušeni in dokazano hipoalergeni, tako da ne izzovejo alergičnih reakcij ter ne dražijo kože ali povzročajo stranskih učinkov. In to ne glede na to, kje ali kako jih uporabljate!

Seveda so za vsak tip kože na voljo prav posebni naravni izdelki, ki še dopolnijo učinek osnovnih proizvodov, a bistveno je zavedanje, da naravne pripravke lahko uporablja tako rekoč vsak, in to brez skrbi. To je v popolnem nasprotju z marsikatero umetno izbiro, ki kožo zlahka pusti suho ali bolj mastno kot prej.

Naravna kozmetika je razgradljiva!

Z uporabo naravne kozmetike ne koristite le sebi, temveč tudi našemu že tako ogroženemu planet. Sestavine, pridobljene na popolnoma naravni osnovi, so namreč razgradljive, s čimer ne onesnažujejo okolja ali vodnih teles.

V nasprotju s tem denimo mikrodelci, ki jih vsebujejo klasični šamponi ali zobne paste, ob stiku z vodo ne razpadejo, temveč se nabirajo na njeni površini, pri čemer jih zaužijejo ribe in drugi organizmi. Na tak način škodljive snovi krožijo ter na koncu lahko pristanejo celo na naših krožnikih.  

Naravna kozmetika pripomore k čistejši proizvodnji!

Okolju prijazna pa ni le uporaba naravne kozmetike, temveč tudi njena proizvodnja. Naravne sestavine za kreme, šampone ali zobne paste pri pridobivanju ne zahtevajo množice okolju in ljudem škodljivih kemijskih procesov, kot so kloriranje, iradiacija (izpostavitev radiacijskemu sevanju) ali obdelavi  z živim srebrom.

Okolju čista kozmetika torej pomeni tudi čisto proizvodnjo, ki vključuje previdno obdelavo surovin v vsaki fazi proizvodnega procesa. Pri tem se tudi prostori za izdelavi naravnih izdelkov čistijo z naravnimi snovmi, s čimer se zmanjšuje vnos kemikalij v okolje.